четвъртък, 30 август 2007 г.

Сос за птици, дивеч и месо

Необходими продукти:

краве масло,

прясно мляко,

течна сметана за готвене,

пушено топено сирене,

пресни гъби - една тарелка,

черен пипер,

екстрагон /тарос/ или чесън - според вкуса,

лук,

сол или вегета,

жълтъци от яйца,

целина - по желание.

В малко олио и краве масло леко се запържват гъбите. Отделно се запържва брашното с настъргания лук. Залива се с малко бульон от задушените птици (в него има ром и вино) и се добавя при непрекъснато бъркане прясното мляко с разбитите жълтъци. Прибавят се гъбите, сметаната, чесъна. Бърка се, докато се стопи сиренето. Накрая се слага щипка чер пипер и естрагон.

Не се определят грамажи, тъй като се прави на принципа на бешамеловия сос, но с по-голяма плътност и гъстота. Възможно е творчество според вкуса и оттам - големите кулинарни промени.

Така приготвеният сос е за кулинарни ценители и доказани моабетчии.

Няма коментари: