петък, 10 август 2007 г.

Кога да ходим на лов за глухари?

Правилното време за ловуване на този вид дивеч е измежду един от най-важните фактори за неговото стопанисване.
Какъв вид дивеч? Къде? Кога? и Колко? са важни въпроси за ловците. Ние ще дадем отговор на въпроса "Кога?", свързан с глухарите.
Отговорът на този въпрос под формата на ловен календар, има за цел не само да осигури слука, но и да създаде възможност на ловците да са в ритъм с биологията на глухара. Това ще даде спокойствие на глухарите през брачните им периоди, което като крайна отправна точка ще доведе до увеличаване на числеността на глухара и следователно ще даде възможност за по-голямо ползване след няколко години, както и за планиране на ловностопанската и туроператорската дейност.
Наблюденията през последните няколко години върху репродуктивния процес на глухара у нас и някои фактори, влияещи върху него, ни дадоха възможността да съставим календар с подходящи дати за лов през 2008, 2009 и 2010 година.
За основа при съставянето на календара е използван лунния календар, защото Луната е фактор оказващ значително влияние върху биологията на глухара. Луната оказва влияние върху началото, продължителността и интезивността на токуване на глухарите. Установихме, че движението на луната и нейните фази създават условия в определени години началото на кулминацията при размножителния период (токуване) да е по-рано през март, в други години в началото на април. В редки случай може да започва и в края на февруари. По-ранното начало води след себе си по дълъг размножителен период, като се повтаря пиковия момент през месеците март, април и май.
Най-интезивния период за токуване варира от средата на април до началото на май. Този момент в някой от годините може да бъде в края на април или началото на май, а срокът на лов е, както знаем, 15 април. Острела на глухара започва по-рано и той не може да оплоди женските, следователно прираста в следващата година ще бъде по-малък - по малко ползване.
Целта на този ловен лунен календар е именно да даде възможност на ловеца да влезе в ритъма, в биологията, като даде възможност на глухара да оплоди на спокойствие женските и в края на този период преди да е спрял да токува да бъде отстрелян.
И така, ето го и календарът с подходящите за ловуване дни:

2008

Април – 26, 27

Май – 4, 5, 6, 8, 13, 14, 15

2009

Април – 25, 26, 28

Май – 3, 4, 5, 7, 13, 14, 15

2010

Април – 16, 17, 18, 19, 24, 25, 28

Май – 2, 3, 4, 7, 13, 14, 15

Няма коментари: