сряда, 29 август 2007 г.

Заек в гювеч (глинен съд)

Продукти за 10 порции:

заек - 1.5 кг,
маслини - 200 г,
пресни гъби - 250 г,
моркови - 3 бр,
целина - 1 глава и листата й (пресни),
млечна царевица - 250 г,
пресен лук - 1 връзка,
чесън - 1 глава,
девисил - листа,
лук - малки главички - 10 бр,
сини сливи - 7-8 бр,
домати - 4-5 бр,
дафинов лист - 1 бр,
черен пипер - зърна,
краве масло - 150 г,
олио - 50 мл,
свински гърди - 250 г,
бяло вино -300 мл, вегета.

Изкиснатият и нарязан на порции заек се запържва с нарязаните свински гърди, а после се добавят зеленчуците и също се запържват. Всичко се изсипва в глинения съд и се добавят сливите, царевицата и подправките. Нарежда се месото, налива се виното и се овкусява с вегетата.

Съдът се затваря и се замазва капака с тесто. Пече се във фурна - първите два часа на 180 градуса и още един час - на 150 градуса.

1 коментар:

Анонимен каза...

Aip ako go napravq toq zaek shta chakam vyv Shabla na gosti :)