сряда, 29 август 2007 г.

Печено шпиковано месо от глиган

Продукти за 10 порции:

За шпиковането - количеството е по желание: пушен бекон, шунка, чесън, моркови, кисели краставици, сланина и др. , червен пипер, масло - 150 г, свинско месо от бут - 3.5 кг (мариновано), вино - 300 мл, олио - 50 мл, сол, даф. лист, черен пипер - зърна, бахар - 4-5 зърна, соев сос, мед - 5 супени лъжици.

За маринатата: червено вино, вода, стар лук, горчица, соев сос.

Месото се нарязва на едри еднакви парчета. С остър нож се шпикова с отбелязаните продукти. Отвън се намазва с масло и мед и се поръсва с червен пипер. Поставя се в тава с виното, подправките и се долива с вода. Завива се с фолио и се пече на 180-200 градуса 2.5 часа. С остатъка от бульона, разреден с вода, се прави по познатите начини сос за печеното.

Консумира се полято със соса и още по-обилно - с бяло винце.

Няма коментари: