петък, 17 август 2007 г.

Winchester - куршумът XP3 в атака

В битката за технически нововъведения, кoитo водят производителите, Winchester нанася първия си сериозен удар за 2007 г. Куршумът ХРЗ, представен в Съединените щати миналата година, пристигна в Европа тази пролет.

Последните и две творения, куршумите Accubond СТ и Ballistic Silvertip, са на практика полуклонинг на Nosler Accubond и Ballistic Tip. Първият е предназначен за стрелба no-cкoрo no тeжкu животни. Вторият е с приложение при eкcтремнuтe дистанции, за отстрелване на пo-лек дибеч. Единствената значителна разлика между куршумитe Nosier и Winchester се заключава в антрацитно-сивото повърхностно покритие Lubalox на вторите, чийто изтъкван принос "да намалява триенето и по този начин да постига по-добри външни балистични характеристики" изглежда общо взето слабо определящ и въздействащ.

Оригинално творение, чиято амбиция е да се създаде куршум, предназначен преди всичко за лов на едър дивеч, но който да разполага с максимална ефикасност при всякакви дистанции на стрелба, от няколко метра при гонка до пределна далекобойност при планински лов.

Отправната им точка е бил куршумът Fail Safe, койтo също е оригинално творение на фирмата, предназначено за отстрел на масивен едър дивеч, на къса или средна дистанция.

Куршумът ХРЗ използва същата предна част, изработена в цял блoк с блиндажа, която откъм главата си е пробита от кухина, снабдена с фини вътрешни легла, образуващи едно разширяване под формата на четири еднакви венчелистчета.

Той заимства от него и задната част с оловно полуядро, което повишава цялостната му плътност, като благоприятства за запазване на скоростта и проникването при попадение. За сметка на това, куршумът ХРЗ изоставя стоманената част, поставена в предната част на оловното полуядро, която не позволя¬ва каквото и да било деформиране в тази задна част на куршума. Така това полуядро вече не е прикрепено към блиндажа чрез затварящ заден guck. То вече е съединено към него посредством химически процес. Кухината, издълбана в главата на куршума, се оборудва с поликарбонатен (червен) връх. Този връх благоприятства проникването във въздуха и избягва възможността куршумът да се повреди в магазина или пълнителя на карабината под въздействието на шока от отката при предходните изстрели. Задният край, притежаващ профил на "корабна опашка", оптимизира точността и съхранението на скоростта, като намалява чувствителността към страничния вятър.

И нaкpaя, както всички останали куршуми Winchester от "висшата гама", моделът ХРЗ получава вече споменатата външна o6pa6oткa Lubalox. Според Winchester куршумът ХРЗ афишира великолепна точност, съответно съхранение на скоростта и чувствителност към страничния вятър, снижено go стриктния минимум. Като към всичко това трябва да прибавим и ефикасност на попадението, почти непозната до този момент. И всичко това, при всички дистанции на стрелба.

При дълъг обсег (относително ограничена остатъчна скорост) предната част се разширява силно, като пo този начин гарантира максимално разрушаване на органите. На пo-къса дистанция (много висока остатъчна скорост), задната част се раздува след разширяването на главата, за да увеличи още повече спирателната сила. Колкото до загубата на маса в случай на удар в пo-едра кост, то тя на няколко метра (както и при далекобойност) е нищожна, благодарение на предната моноблокова част и на задното полуядро, спо¬ено към блиндажа. Наблюденията, осъществени през изминалия сезон в САЩ от първите ползватели на куршума ХРЗ правят валидна аргументацията на Winchester. Независимо каквu са условията и дистанцията на стрелба, ефикасността се oкaзва тотална, особено при стрелба пo едър дивеч.

Често споменаваната, но никога доказана, поливалентността на обсега на куршума Accubond CT този път изглежда съвсем реална. Въпреки че eврoпeйскaтa документация на марката обявява като остатъчни скорост и енергия на 100 m и 200 m, в действителност скоростите и енергията са на 100 ярда (91,5 m) и 200 ярда (183 m). Това представлява опит да се завишат леко постиженията на мунициите от страна на производителя с 3% приблизително, например, за кинетичната енергия на 200 m.

"Х"-ът и трите "Р"

Значението на наименованието ХРЗ? "Х" обозначава структурата с двойно ядро на куршума: предно полуядро изработено в цял блok с блиндажа, задно полуядро обединено със същия този блиндаж. Трите "Р" (РЗ) са инициалите на английски на точност, мощ и проникване (precision, power and penetration).

Моделът "Supreme Elite"

Мунициите за карабини на Winchester се разделят go момента на две големи семейства: Super Х за текущото производство и Supreme за по-усъвършенстваната продукция. Производство на куршумите ХРЗ поставя начало на един трети клон: "Supreme Elite". Mapкaтa окачествява този свой продукт като "най-добър от най-добрите".

Няма коментари: