понеделник, 3 септември 2007 г.

Пъдпъдък със сос от ябълки и сливи

Необходими продукти:

1,5 супена лъжица олио
1 супена лъжица краве масло
8 гърдички от пъдпъдък с тегло около 40 г.
сол
прясно смлян черен пипер
половин лимон
1 голяма и 1 малка ябълка
1 пресен корен от джинджифил, дълъг около 1 см.
2 ч. л. захар
3 суп. л. сос от сливи (китайски сос)
стрит карамфил на върха на ножа
1-2 суп. л. оризово вино или сух херес
половин маруля

Начин на приготвяне по стара испанска рецепта:

Загрява се олиото и се добавя маслото. Запържват се гърдичките по 1-2 минути от всяка страна, посоляват се, слага се пипер и се охлаждат.
Изстисква се лимонът. Голямата ябълка се почиства, маха се сърцевината, нарязва се на кубчета и се напръсква с 2 чаени лъжици лимонов сок. Джинджифилът се измива и се нарязва на ситно. Ябълковите кубчета със захар и 125 мл. вода се варят на слаб огън, докато омекнат, стриват се и се смесват със сливовия сос. Добавят се джинджифилът, стритият карамфил, оризовото вино или хересът.
Марулята се измива и подсушава, като се използват само младите листенца. Нарязаните пъдпъдъчи гърдички се слагат върху листата маруля. Малката ябълка се почиства, нарязва се на тънки резенчета и се слага до гърдичките. Полива се със соса и веднага се сервира.

Съвет:

Вместо гърдички от пъдпъдък можете да използвате късчета от бялото месо на друг дивеч – гълъб или гургулица.

Няма коментари: