понеделник, 8 октомври 2007 г.

Пъдпъдък в тесто

ПРОДУКТИ:
1 пакет замразено бутер-тесто, което леко размразявате за 15-тина минути преди да увиете с него пъдпъдъците, 2 предварително почистени пъдпъдъка, сол, прясно смлян чер пипер.

ПРОДУКТИ ЗА ПЪЛНЕЖА:
2 филии стар бял хляб, н акоито се отстранява кората, чашка прясно мляко, 2 глави кромид лук, 4 чаени лъжички краве масло, сварени пилешки дробчета, 1 връзка магданоз, 2 тънки резена шунка от бут, 3 супени лъжици растителна мазнина, 2 средни ябълки, сокът от половин лимон, 1 яйце + жълтък от едно яйце, 2 супени лъжици от ябълкова ракия.

ПРОДУКТИ ЗА СОСА:
Сокът на 1 портокал, една супена лъжица ябълкова ракия (може и друг вид), половин купа телешки бульон.

НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ:
Пригответе си телешкия бульон и го оставете да изстине настрани на стайна температура. Измийте добре пъдпъдъците на течаща студена вода, подсушете ги и ги натрийте със сол и прясно смления чер пипер от всички страни, включително и отвътре.

ПРИГОТВЯНЕ НА ПЪЛНЕЖА:
Накиснете филиите бял хляб за около половин час в прясно мляко, след което ги изцедете добре. Обелете и накълцайте на ситно двете глави кромид лук. Разтопете маслото и го прибавете с миксер към накълцания лук. Нарежете на ситно пилешките дробчета и ги прибавете към миксираната смес чрез разбъркване. Прекарайте отцедените филии през машинка за мелене и прибавете към сместа. Почистете магданоза, измийте го добре и го накълцайте ситно. Прибавете и него.
Нарежете на дребни кубчета шунката и прибавете заедно с жьлтъка. Разбъркайте добре сместа, овкусете със сол и пипер.
Напълнете двата пъдпъдъка, след което обилно ги намажете отвсякъде с растителната мазнина.
Измийте добре ябълките, обелете ги, разрежете ги наполовина и ги почистете от сърцевината. Натопете ги в лимоновия сок да "дръпнат". Полейте напълнените пъдпъдъци с ябълковата ракия и ги "затворете" с половинките от ябълките. Разстелете бутер-тестото и го разрежете на два квадрата. Поставете във всеки от тях напълнения пъдпъдък и го увийте добре според формата на птицата. Разбийте яйцето с малко прясно мляко и намажете добре тестото отвсякъде.
Загрейте фурната предварително. Поставете двата пъдпъдъка в намазана с масло тавичка, която е добре да е затоплена. Сложете да печете във фурната. Най-подходящата температура е 200 градуса.

ПРИГОТВЯНЕ НА СОСА:
Изцедете сока на един портокал и го смесете с охладения телешки бульон. Добавете супена лъжица ябълкова ракия. Объркайте добре и овкусете със сол и пипер. Сервира се с пъдпъдъците.

Няма коментари: