понеделник, 8 октомври 2007 г.

Ловен календар - септември 2007

Месец септември е началото на ловния сезон за благороден елен и елен лопатар. Тогава тези животни започват своя размножителен период.

В продължение на двайсетина дни благородния елен спира да се храни и започва настойчиво да ухажва своите дами. Под "настойчиво" подразбирайте, че той често използва рогата си, за да ги застави да му се отдадат в името на продължението на рода. Самците призовават кошутите и ги отделят в своя "харем". Те бранят територията и бъдещите майки на тяхното поколение от натрапници и конкуренти. Често се стига до битки между мъжкарите, при които единият от двамата претенденти е смъртоносно наранен. Честта да опложда няколко женски има само най-силният елен, доказал се в битките. Така генетичният материал е максимално качествен. Слабите и млади животни остават без възможност да оплодят женските.
Продължава отстрелът на сръндаци, като от този месец за селективен лов са разрешени женските и приплодите. През септември е разрешен селективният лов на женски и приплоди на дивата свиня. Груповият им лов обаче не се допуска. Този месец се открива и сезонът за лов на диви кози и муфлони /мъжки и женски/. Подходящи за целта калибри са настилните за преодоляване на големи разстояния: .243 Win. с 6,5-грамов куршум, 6,5x68 "Шулер" и .270 Win. с 9-грамови куршуми, 7 Rem.Mag. и .300 Win.Mag. с 9,7-грамови куршуми.
Продължава целогодишният отстрел на хищници.
От пернатия дивеч разрешени за отстрел са: гривяци, гургулици, пъдпъдъци, полудиви гълъби и гугутки, бекаси и бекасини, скорци.

НАСЛУКА!

Няма коментари: