понеделник, 29 октомври 2007 г.

Балистично сравненение на патрони

Балистични характеристики и сравнения на най-предпочитаните за лов на едър дивеч патрони, както за България, така и за лов в Африка. С тези куршуми и в тези калибри може да се отстреля трофей от дива свиня и благороден елен в България до зебра и бивол в Африка.

VULCAN - утвърдил се типичен ловен куршум. Върхът е с малка вдлъбнатина с оловен, скрит завършек, осигуряващ бързо отваряне при удар в целта. Има силно изявена гъбообразна форма след удара. Прониква в дълбочина.

ORYX - типичен ловен куршум тип Soft Point със слабо изпъкнал, заоблен оловен връх. Образува гъбообразна форма и прониква в дълбочина. Удачен за лов на дребен и едър копитен дивеч.

Plastic Point - ловен куршум със стандартна балистика. Върхът завършва с топче от синтетична материя в жълто и червено. След удара веднага отдава енергията си и образува гъбообразна форма. Използва се за лов само на едър дивеч.

NOSLER ACCUBOND - нов куршум от 2007 г. Изработва се само за калибър 7x64, .30-06 Sprg и .300WM. Има изразена балистична предна част, която завършва с немного остър пластичен, червен връх. Задната половина на мантията е 2х по-дебела от предната. Куршумът е пригоден за лов на едър дивеч на дистанция над 200 м. по дебелокож и опасен дивеч.

TAG - безоловен куршум от 2007 г. с една нова алтернатива за прецизен, далекобоен куршум подходящ за лов на сърни и диви кози до 260 м. и на едри глигани до 160 м. Има отлична балистика.

TOG - куршум с оптимално предназначение за лов на едър и дебелокож дивеч с тегло над 400 кг на дистанция над 300 м. Притежава завидна балистика и запазва енергия на пределна дистанция, като прониква в дълбочина. Има режещ ръб, който осигурява входна и изходна рана за бързо изтичане на кръвта.

TUG - куршум с универсално предназначение за лов на едър, опасен и дебелокож дивеч с тегло над 800 кг. Прониква в дълбочина и придобива гъбообразна форма. Има режещ ръб, който осигурява входна и изходна рана за бързо изтичане на кръвта.

SP (INTERLOCK) - типичен ловен куршум с отсечено право дъно. Добра балистика, благодарение на островърхата, удължена форма. Отличен за лов на едър копитен дивеч. Образува гъбообразна форма в дълбочина.

SST (INTERLOCK) - типичен ловен куршум с балистично изявена задна част (Boat Tail) и силно заострен, удължен връх, който завършва с остър пластичен червен връх. Перфектен за стрелба над 250 м. Има силно изявена и контролирана експанзия (деформация с гъбообразна форма) и поразява в дълбочина.

Няма коментари: