петък, 26 октомври 2007 г.

Blaser - иновации и дизайн по германския начин

Германската оръжейна фирма Blaser вече може да бъде "хвърлена" в ръцете на историците! Защото от една страна, през тази година тя чества своя 50-годишен юбилей и е продала колосален брой пушки. От друга страна обаче Вlaser е истинското, уникалното в света изключение от правилото, че добрите оръжия се правят само в компании с вековни традиции и с дълъг път на усъвършенстване и развитие.



В този случай компанията започва от сръчните ръце и таланта на един-единствен човек - оръжейният майстор Хорст Блазер от малкото градче Исни В Алгойските Алпи в Германия. Подобно на прочутите си колеги от "Ферлах" в съседна Австрия, той изработва ръчно превъзходни оръжия уникати. Много от частите в тях направо заимства от многобройните оръжейни работилници на майсторите от "Ферлах".

Първия комерсиален успех Хорст Блазер постига с модела "Дипломат" от 1957 година. Това е надцевка с масивен моноблок и здраво блоково заключване със солидна стоманена планка. Оръжието има и голям релефен бутон на шийката на приклада за ръчно взвеждане на ударния механизъм и освобождаването му, което дава изключително ниво на сигурността. Тези няколко решения са характерни и винаги ще присъстват и в следващите десетки модели на оръжията Вlaser, като им дават типичната максимална сигурност и надеждност.

Надцевката "Дипломат" тръгва да се продава през най-големия каталожен търговец на оръжие в Европа, Frankonia, и постига значителен и насърчаващ за конструктора си успех. Днес марката Вlaser вече е не само международно доказана и известна, но е и синоним на новаторство и на невероятно прецизни и красиви ловни оръжия. За да е ясно за какво иде реч, трябва да се знае, че само от карабината К93 досега са продадени 100 000 броя в целия свят! Точно 10 години преди тя да се появи, майсторът Хорст Блазер изобретява своя известен праволинеен затвор с къс ход и го вгражда в карабината Вlaser SR830. Тя излиза на пазара през 1983 година, когато повечето ловни нарезни оръжия просто са реплики и "деривати" на доказали се военни пушки.

Конструкторът от Исни обаче мисли, че "вече е дошло времето" ловните оръжия да се конструират по свой собствен път. Така се ражда неговият проволинейно движещ се затвор с къс ход. Той е уникален с това, че ръкохватката му не трябва да се извива нагоре-надолу при заключване и отключване. Това осигурява две много нужни за лова предимства: първо, мигновено презареждане с едно-единствено движение само назад и напред. Втората му особеност е, че така ловецът не губи нито за миг целта от погледа си. А в лова с болтови карабини това си е огромна крачка напред!



Хорст Блазер обаче не е просто добър оръжейник и конструктор, той има дарбата да предвижда новите тенденции и да взима правилните решения. Например още през 1960 г. той вече "знае", че бъдещето на ловните оръжия е в по големите серии и в машинната обработка на повечето детайли. За целта през 1970 г. в Исни "Блазер" строи фабрика и наема 40 души работници. Тогава е въведена и концепцията за сменяемите цеви с различни калибри, която и днес е една от "визитните картички" на марката. Това е и ранният момент, когато в предприятието твърдо залагат на компютърно управляемите CNT машини, с каквито днес работят всички сериозни играчи на оръжейния пазар... В резултат на тази индустриална прозорливост през 1971 г. се появява и карабината К71. Тя има чупеща се конструкция с добро заключване и ръчно взвеждане чрез бутон на шийката на приклада. Концепцията на това оръжие идва от традиционната пушка "киплауфер" - еднозарядна, но прецизна пушка за едър дивеч, която е лека за носене при издебването на животните, но има необходимата точност и мощ да ги поразява само с един-единствен изстрел!

Този съзнателен реверанс към алпийската традиция на лова в Австрия, Бавария и Швейцария осигурява голям успех на модела. Модернизацията на К71 се налага през 1977 година, когато предишното заключване на цевта се заменя с много по-надеждното плътно и прецизно затваряне с масивен стоманен блок. Това решение превръща еднозарядната чупеща се карабина на Вlaser К77 в най-успешното оръжие от този вид в света.

Оръжието е леко, прецизно и сигурно. Балистиката му е толкова добра, че съперничи дори на снайперски пушки в дистанциите до 200 метра, когато е с оптика. През 1995 година обаче излиза и последната версия - Вlaser К95. В нея, заради развитието на технологиите, е пипната и модернизирана цевта, като е внедрен и нов подобрен монтаж за оптическия прицел, но доказаното блоково заключване не се променя, както и ръчното взвеждане от шийката на приклада. В резултат се появява последната версия на едно изпитано през цели 25 ловни сезона оръжие - леко за носене по пресечения терен, когато се издебва дивото животно и когато за сигурния финал на лова е от значение всеки грам стомана, който ловецът държи в ръцете си, докато се движи с километри по склонове, скали и шубраци. Концепцията на ловуването с един точен изстрел наистина е "изкристализирала" в тази карабина на честната игра. Защото едно е да тръгнеш на лов с многозарядна полуавтоматична карабина, а съвсем друго е да знаеш през цялото време, че нещата ще се рашат само чрез един-единствен изстрел! Това е лов на честта, на висшия морал пред законите на природата. Защото така е и при хищниците - всичко се залага в една атака и ако няма успех, издебването трябва да почне отначало... Това 25-годишно усъвършенстване няма много аналози сред индустриалните продукти в света. Може би само легендарният "Джъмбо джет" или "Боинг 747" има подобно дълголетно усъвършенстване на базовата концепция... В резултат днес имаме една изключителна еднозарядна карабина. К95 е идеалното решение за най-наситения с емоции лов чрез издебване. Освен че е лека, в разглобен вид тя може дори да се носи дори в... раницата на ловеца. После, подобно на класическата ловна двуцевка, може да се сглоби за секунди и да е готова за стрелба.

Карабината К95 се произвежда в три основни версии - стандарт или базов модел, "баронеса" и "аташе". В базовия си вид карабината има дължина на цевта 60 см и тежи 2,4 кг. Прави се в най-популярните калибри от .22 Horner, .222 Rem., .308 Win, 30-06, .30 R Blaser до 9,Зх74R. Има и версия с цев 65 см и с тегло 2,7 кг в следните калибри: .270 Weath. Mag., 7 Rem. Mag., .300 Win. Маg., .300 Weath. Маg. и 8x68S. Третият вариант е само с октагонална цев 68 см и тегло 2,9 кг, единствено в 10,Зх60R.

Версиите "баронеса" и "аташе" са в същите основни калибри и отново се предлагат с цеВ 60 см, но с 2,5 кг тегло; цев 65 см, но с 2,6 кг тегло и с цеВ 68 см, отново с 2,9 кг тегло.

Карабината К95 доказва алпийския си произход и с версията Stutzen, която си е класическа "козарска" пушка с облечена в орех цев. Оръжието е късо - само 94 см обща дължина или 10 см по-малко от най-късия базов модел. Цевта е само 50 см, но точността й е респектираща. Теглото на щуцена е 2,6 кг, а калибрите са: .222 Rem., 5,6х50R Маg., 5,6х50R, .243 Win. 6,5х57R, 7х57R, .308 Win. и 8x57 IRS. След като вече знаем основните параметри на оръжието, нека да се приготвим и за "десерта"! В Вlaser просто не жалят материала, за да стане всяка една К95 вълнуваща и невероятно красива пушка. Дори в базовата версия всичко по оръжието е изпипано с финес и внимание. Орехов приклад и полуложа, тъмна здрава оксидация на цевта и бяла стоманена глава с красиви гравюри.

Тук трябва да се отвори една задължителна скоба и да се подчертае, че в Вlaser гравюрите винаги са врязани в метала, защото германските майстори не искат и да знаят, че рисунки се праВят и чрез фотохимично отнемане! А това вече е истинска класа!

При версията "баронеса" орехът е изключителен - подбран и фино изтъкнат фладер. Цевите са октагонални, а мушката е със светлопроводима. Гравюрите тук вече са тържество на естетиката, наистина уникати с пищни, но изящни ловни сцени с много видове дивеч. Това е пушка за подарък на скъп приятел - фина, запомняща се от пръв поглед, сияйна. Неин подвариант е линията "контеса" - с по-строга естетика, предимно с арабески, а не толкова пищни ловни сцени. Версията "аташе" пък предлага карабината в малко странен, но рафиниран и запомнящ се дизайн. В нея липсва въобще бляскавата стомана - тук всичко е в елегантна черна оксидация с малко златни акценти, а страните на цевната кутия са покрити с "ламперия" от разкошен подбран орех!

Няма коментари: