събота, 3 ноември 2007 г.

Съвършената ловна пушка

Производителите на висококласно ловно оръжие предлагат модели, изработвани както серийно, така и по поръчка. Това важи в пълна сила само за класическото ловно оръжие. Спортно ловно оръжие се произвежда в ограничени количества и от малко компании. Като пример могат да се посочат италианската "Фабри" и английската "Холанд & Холанд".

Естествено, изработването на ловно оръжие по поръчка не може да мине без прецизно снемане на антропометричните особености на тялото на клиента. Ако не го удовлетворява заготовката на приклада, той може да избере друга съобразно своя вкус.

Може да ни се вижда странно, но в страната на прочутите английски оръжейници само "Холанд & Холанд" произвеждат специални модели пушки, разчетени за натоварването им на стрелковата площадка.

В началото на XX век именно английските оръжейници даваха тон в световното производство на ловното оръжие. Но късогледството, високомерието и неспособността да мислят в перспектива изиграха на островитяните лоша шега. Бъдейки абсолютно уверени в непогрешимостта си, че право на съществуване имат само ловните пушки-успоредки, появяването на надцевките бе посрещнато на нож и оценено като посегателство на традициите. Но и надцевките не предизвикаха такъв лош прием, както полуавтоматите, за производството на които въобще не ставаше и дума. Едва през 2006 г. фирмата "Уебли & Скот" се осмели да наруши табуто и започна да произвежда полуавтомати. Но когато на английския пазар нахлуха надцевките (в това число и руските ижовки) и полуавтоматите от чужбина, англичаните сдадоха позициите си без бой. Образно може да се каже - дори без един изстрел, защото просто нямаше как да се съпротивляват. В резултат на тази неподготвеност на англичаните за подобна експанзия оцеляха само фирмите, произвеждащи скъпи висококласни ловни пушки по поръчка.

През последното десетилетие на XX век английските оръжейници обаче изведнъж получиха неочаквана подкрепа от тези, които считаха за диваци, дорасли само до помпите. Става дума за американците, които някак неочаквано за всички, които се занимават с ловно-спортния оръжеен бизнес по света, започнаха да купуват в големи количества първокласни спортни ловни пушки (от така наречения клас "Премиум"). Търсенето на пушките с марка "Холанд & Холанд" рязко нарасна. Като лидер на продажбите безусловно се наложи моделът "Роял", но успеха на фирмата най-вече се дължи на сравнително евтините модели надцевки "Спортинг". Сега „Спортинг" фактически са единствените английски състезателни пушки в категория "Премиум", а фирмата е единствения им производител.

Моделът „Спортинг" беше създаден от "Холанд & Холанд" в средата на 90-те години на миналия век и показва абсолютно ново направление в дейността на конструкторския център на фирмата.

Още отначало на конструкторите била поставена задачата максимално да използват възможностите на компютърното програмиране и съвременните технологии на оръжейното производство.

Конструкцията на модела обединявала затворната система на "Босс" и постиженията на италианските оръжейници, разработили сваляемия ударно-спускателен механизъм, добре познат на ловците от пушките "Пераци". Затворната система на "Босс" е най-надеждната и оцеляла във времето, но за серийно производство не е технологична, защото изисква влагането на много квалифициран ръчен труд.

Независимо от ползването на чужди постижения, конструкцията на тази спортна пушка е съвършено самостоятелна разработка на конструкторите на "Холанд & Холанд". Особено по отношение на ударно-спускателния механизъм, който бил конструиран напълно по нов начин.

Не веднага обаче се отдало на конструкторите да въплътят в метал това, което са замислили. При първите произведени пушки възникнали проблеми с работата на селекторния механизъм (изработен изключително точно и с минимални допуски) поради замърсяването на ударно-спускателния механизъм от барутните газове. Това наложило доработката му и впоследствие този недостатък бил отстранен.



За издръжливостта на "Спортинг" говори факта, че един състезател, направил 90 000 изстрела, веднага поръчал още 2 пушки.

В резултат на упорития труд на работещите във фирмата, се появил и истински шедьовър. Свалянето на ударно-спускателния механизъм става с помощта на ключ, монтиран в спусъчната скоба. И това е направено толкова майсторски, че този ключ може да се открие само ако знаете какво и къде да търсите. Иначе конструкцията е типична за състезателните пушки: неавтоматичен предпазител и селектор, съвместен с предпазителя.

Много производители на ловно състезателно оръжие, вземайки предвид нарасналия интерес към него, масово започнаха да произвеждат "спортно" оръжие на базата на съществуващите модели ловни пушки, предназначени за лов. Единствената разлика е в наличието на сменяеми шокове. Цялата работа е там, че подобно оръжие не може да издържи на повишените натоварвания (броя на изстрелите), изпитвани от състезателните пушки.



Моделът "Спортинг" явно е създаден специално за състезателна пушка. Може да бъде поръчан с цеви дълги от 63 до 81 см и патронници 70 и 76 мм. По желание цевите могат да бъдат изработени с пробиване "Овърбор" или с удължен снаряден вход, с плътна или вентилируема мерна линия с желаната от заявителя ширина и форма. Изборът на шоковите стеснения също може да бъде изработен по желанието на заявителя. Най-често цевите се поръчват с фиксирани шокове (постоянни). При това величината на дулното стеснение може да бъде оптимизирана за конкретен патрон с цел постигане на заявената от клиента групираност на боя. Може да се комплектова и със сменяеми шокове "Брили". "Брили" доставя на "Холанд & Холанд" полуфабрикати на сменяеми шокове без резба, а нарязването на резбата и прогонването на шоковете се извършва от оръжейниците на "Холанд & Холанд". Клиентът може да поръча сменяеми блокове цеви с какъвто желае калибър.

Естествено, изработването на ловно оръжие по поръчка не може да мине без прецизно снемане на антропометричните особености на тялото на клиента. Ако не го удовлетворява заготовката на приклада, той моЖе да избере друга съобразно своя вкус. Само че за това трябва да плати допълнително.

Теглото на пушката също издава спортното й предназначение, макар тя да се изработва по съгласувана спесификация с клиента. Леките пушки от 12 кал на модела "Спортинг" тежат 3.3 кг, докато стандартният модел със 76 см цеви е около 3.9 кг. Оценяването на боя на пушка „Спортинг" е сложно по няколко причини. Първо, трябва да се избавим от мисълта, че държим пушка за 100 000 лева и да се наслаждаваме на стрелбата. Второ, всяка пушка е неповторима, тъй като въздействието на клиента върху нея не се ограничава от производителя.



Светът в крайна сметка се развива и върви напред. И ако някой иска да е съвършен стрелец, той просто трябва да стреля със съвършенна пушка, каквато е моделът "Спортинг" на "Холанд & Холанд".

Няма коментари: